NU MĂNÂNCI TOT DIN FARFURIE? PLĂTEȘTI AMENDĂ!

Nu, nu e pedeapsa aplicată de bunica și nu e nici vreo glumă. În lupta tot mai mare împotriva risipei de mâncare, mai multe restaurante din Germania au introdus de ceva timp o taxă pentru cine nu termină de mâncat din farfurie. Această „amendă” o găsiți în special în localurile tip bufet, unde la un preț fix poți mânca ce și cât dorești.

Unul dintre restaurantele care te taxează dacă arunci mâncarea este Okinii din Dusseldorf. Clienții sunt rugați să comande doar cât pot consuma. Resturile rămase în farfurie sunt taxate cu 1,00 EURO pe bucată pentru sushi și salate și 2,00 EURO pe bucată pentru mâncăruri calde.

Aceeași amendă este aplicată celor care merg la restaurantul Sumo Sushi & Grill din Amsterdam, iar taxa este specificată în meniu.

Nu doar în Europa restaurantele percep sume simbolice pentru resturile de mâncare. În Japonia, la Hachikyo, un restaurant din Sapporo care servește fructe de mare, poți lua masa abia după ce ai fost de acord cu regulile localului. Astfel, dacă lași chiar și o boabă de orez în farfurie vei fi taxat. Proprietarul spune că motivul nu este unul financiar, ci este o modalitate de a răsplăti cu respect și recunoștință pescarii care muncesc în condiții grele și uneori chiar periculoase.

Fenomenul s-a extins în întreaga lume, iar patronii restaurantelor cu astfel de politici spun că sumele adunate din „amenzile” simbolice sunt donate.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s