CUM SCAPI DE MELODIA DIN CAP

BubblegumDe câte ori nu vi s-a întâmplat să vă sune încontinuu în minte o melodie, de care parcă nu mai scăpaţi? Şi nici măcar nu e întotdeauna o piesă care vă place, pentru că mecanismul prin care se fixează o melodie în minte este chiar complex. Şi ajungem să îi urăm ,,numai de bine” celui pe care l-am auzit eventual fredonând-o şi care ne-a lăsat ,,amintirea” pe care nu ne-o mai scoatem din cap.

Ne-ar putea ajuta totuşi o descoperire a unui grup de cercetători de la Universitatea din Reading, care cred că guma de mestecat ajută la diminuarea gândurilor muzicale nedorite. Celor 98 de ,,cobai” li s-a dat o listă de cântece pe care să le asculte. 33% dintre cei care au mestecat gumă în acest timp nu au mai reţinut care fusese ultima piesă ascultată. Cercetătorii spun că mişcările maxilarului făcute simultan cu audiţia duc la o scurtă ,,lipsă de memorie”.

Ideea de ,,earworm”, adică fragmentele muzicale ce nu-ţi mai ies din cap pentru un timp, a apărut încă din secolul 19, şi a fost pomenită chiar şi de Edgar Allan Poe şi Mark Twain. Studiile au arătat că 92% dintre oameni se confruntă cu o ,,fixaţie”muzicală cel puţin o dată pe săptămână. Asta pentru că sunetele stârnesc amintiri sau se suprapun cu starea de spirit din momentul audiţiei.

Vestea bună este că putem încerca sugestia cercetătorilor, poate scăpăm de piesa sâcâitoare din cap….Vestea proastă este că studiul a fost făcut de ,,renumiţii” cercetători britanici, aşa că nu garantez că soluţia va funcţiona, însă nu strică să încercaţi.

casti_748x266

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s